Foto: Cajsa Lindgårdh, Forsen
Behiya och Hassan samtalar på väg till Norra Djurgårdsstaden. Det är dags för platsbesök.
Foto: Cajsa Lindgårdh, Forsen
Jessica och Göran berättar för Behiya och Hassan hur vi jobbar med projektledningen för Norra Djurgårdsstaden.
Hassan ger modellen tummen upp. Det här blir fint när det är klart!
I skolbänken. Jessica, ansvarig projektledare på plats och ansvarig för vår anläggningsenhet, berättar för Hassan om projektet.

Möt Hassan - en överkvalificerad nybörjare

Hassan har jobbat inom byggbranschen i 20 år. Han har byggt kontor och bostäder i Saudiarabien och basat över 120 personer från många delar av världen. Nu är han praktikant hos oss och ska skapa sig ett nytt liv i Sverige.

Vi blandar svenska och engelska när jag pratar med Hassan. Han har läst svenska i fyra månader och förstår en hel del. Men svenska är svårt, säger han. Han skrattar och säger att ”hans fru och femåriga son lär sig snabbare än han själv”.

Hassan har 20 års erfarenhet från byggsektorn och har jobbat många år i både i hans hemland Syrien och 17 år i Saudiarabien med allt ifrån skolor, träningsanläggningar, tekniska dataanläggningar och privatbostäder till kontor.

Forsen samarbetar med Arbetsförmedlingen Etablering

I september inledde Forsen ett samarbete med Arbetsförmedlingen Etablering. De ska hjälpa personer från andra länder att snabbare komma in i det svenska samhället genom jobb. Gemensamt för dessa är att de har en högre utbildning från sitt hemland. Hassan är här som praktikant hos oss i sex månader och kommer att följa med våra projektledare ute i vardagen.

Jag är glad över att ha fått den här chansen och nu vill jag bara komma igång.
– Hassan

Lyxiga lägenheter i Saudiarabien

Hassan flyttade från Syrien för de goda jobbmöjligheterna i Saudiarabien. Där jobbade han bland annat med ett stort industriellt projekt samtidigt som hans fru jobbade som lärare på Thamer internationella skola och undervisade 4-5-åringar i engelska.

Hassan visar gärna bilder från sitt senaste projekt där han var byggledare och basade över 120 personer och lika många entreprenörer. Fastigheten kallas C180 The Tower och består av 23 våningar, 3 500 kvm garage under jord, en mezzanin med butiker och kontor samt konferensdel.

3front night f2

Här finns också en rekreationsdel med pool och gym och en servicevåning. Resterande våningar är bostäder och överst ståtar två privatbostäder i två plan med egen pool. Totalt omfattar fastigheten 25 000 kvm och byggkostnaden uppgick till 40 miljoner dollar. Han berömmer sina gamla kollegor som han anser var mycket kunniga ingenjörer och man jobbade mycket med säkerhet och kvalitet.

Projekten i Saudiarabien bestod ofta av flera hundra arbetare från olika länder. Många från Pakistan, Indien och Bangladesh.

Hassan berättar att de är duktiga och besitter många olika specialkompetenser. De bor oftast i närheten av bygget och skickar hem pengar till sina familjer, men de kan också ha med sina familjer om de så vill.

Tydliga skillnader mellan Sverige och Saudiarabien

När jag frågar om skillnaderna mellan Saudiarabien och Sverige skrattar han och svarar att ”där är det varmt och här är det kallt”. Men det finns så klart fler skillnader, exempelvis vad gäller jämställdhet. När jag frågar om det finns kvinnor i byggbranschen berättar han att de jobbar endast som inredningsarkitekter och med design. Att sitta och samtala så här som vi gör, förekom inte. Kvinnor jobbar också som exempelvis lärare och doktorer, men de får inte köra bil även om de numera får rösta.

Hassan vill ”bara komma igång”

Hassan och hans fru trivs bra i Sverige. De kom hit i februari 2015. Han har släktingar här som hade pratat gott om Sverige och klimatet är inga problem. Det enda nackdelen är att det är lite för långt bort till Syrien, där han har sina föräldrar och syster. När han jobbade i Saudiarabien kunde han pipa hem när som helst. Men nu är de här och vill skapa sig ett liv här. Frun ska vidareutbilda sig och går nu på SFI (Svenska för invandrare). Hassan skulle kunna börja jobba direkt om han förstod språket.

Om Forsen säger han så här: ”Det är ett nice and good och stort företag. Jag är imponerad av er kompetens. Många ingenjörer och kvinnor. Och jag känner mig välkommen och glad över att vara en del av Forsen”.

När Hassan berättar om sin erfarenhet och visar bilder från sina projekt förstår jag vilken oerhört erfaren kollega vi har fått och jag frågar hur det känns att börja om?
– Det är ok. Jag är glad över att ha fått den här chansen och nu vill jag bara komma igång. Viktigast är att få vara med på riktigt så jag kan få erfarenhet.

Vi avslutar vårt samtal och går och fikar. Jag får en känsla av att Hassan kommer passa in alldeles utmärkt.

Om Hassan

  • Hassan Moussan, 49 år
  • Fru, Marina Assafo, och son på 5 år
  • Bor i Märsta
  • Hassan är civilingenjör och har under ca 20 år arbetat inom byggsektorn
  • På fritiden umgås han med familjen, simmar och promenerar gärna för att upptäcka Stockholm – gamla stan, turistar. ”Måste ju upptäcka mitt nya hem”.

Vi använder cookies på den här sajten. Läs mer om cookies och dess användning i vår integritetspolicy: härOK