När kontoret blir hotell

Bygga om en kontorsfastighet till longstayhotell – en promenad i parken?

Inte alls. Stomme, armering, vatten och avlopp är inte dimensionerade för kök och badrum i nästan varje lägenhet. Så det krävdes avancerade uträkningar innan ombyggnaden kunde påbörjas.
Projektet leds av Forsen på uppdrag av Kungsleden AB (publ).

Kista är en av Stockholms största kontorsmarknader och samlar många multinationella företag. Behovet av ett flexibelt boende för inresande medarbetare och konsulter är stort, mycket tack vare det strategiska läget nära Arlanda och Bromma flygplatser.

Kontorsfastigheten Holar 1, som ägs av Kungsleden AB (publ), var dock omodern och ligger i utkanten av Kistas centrala delar. Den har därför haft svårt att locka kontorshyresgäster men läget och omgivningen passar utmärkt för hotellverksamhet.

– Vi fick uppdrag att hjälpa Kungsleden redan i ett tidigt skede, och tog fram ett program för hur fastigheten kan byggas om till hotell. Hotelloperatörer fick lämna offert på hur de skulle driva hotellet och valet av hyresgäst föll på Studio Hotel Kista AB, säger Kristian Brunnström, projektledare på Forsen.

Eftersom bygglovet dröjde försenades byggstarten, vilket i sin tur innebar att Forsen, Kungsleden och hyresgästen hade god tid att planera, prova materialvalen och upphandla entreprenörer.

– Huset är platsgjutet i betong och inte konstruerat för hotellverksamhet, som kräver en mängd nya hål i stommen för vatten, avlopp och ventilation till kök och badrum i nästan varje lägenhet. Detta krävde avancerade beräkningar, och när vi sedan hade håltagit konstaterade vi att armeringen inte stämde exakt med relationsritningarna. Så vi fick räkna om en gång till och fundera på alternativa lösningar.

Forsen driver projektet som delad entreprenad (CM) tillsammans med Kungsleden AB (publ) – ett arbetssätt som har många fördelar enligt Joakim Nilsson, projektchef på Kungsleden:

– Det blir billigare och vi slipper påslag från en generalentreprenör som skär emellan. Men framför allt kan vi och hyresgästen påverka produkten väldigt länge och köpa entreprenader sent i processen. Hyresgästen gör kanske det här en gång i sitt liv och är inte van vid att bygga. Genom att kunna projektera, handla upp och bygga parallellt ökar förutsättningarna för att vi ska få en nöjd hyresgäst i slutänden.

Det nya longstayhotellet beräknas vara färdigt för inflyttning i september 2018.

– Det kommer att bli jättebra. Tillsammans med Forsen har vi utvecklat bra och kostnadseffektiva lösningar som gör det möjligt att skapa lönsamhet för både oss och hyresgästen, säger Joakim Nilsson.

  • Kund: Kungsleden AB (publ)
  • Forsens uppdrag: Projektledning
  • Kontakt hos Forsen: Helena Staaf
  • Genomförandeform: CM, Construction Management
  • Genomförandetid: 2016-2018
  • Omfattning: 6 000 kvm
  • Arkitekt: Gustav Apell Arkitektkontor AB
  • Ort: Kista, Stockholm

Vi använder cookies på den här sajten. Läs mer om cookies och dess användning i vår integritetspolicy: härOK