Framtidens höga flöden kräver nya lösningar och arbetssätt

Klimatförändringarna gör att vi behöver planera för höga vattenflöden i våra städer. Idag finns det flera sätt att ta hand om dagvattnet, och fler måste det bli. Men lösningarna och systemen kräver också att vi måste samarbeta över de traditionella teknikområdena. Ingen part har egen rådighet över helheten.

Att vi med de rådande klimatförändringarna kan förvänta oss kraftigare regnoväder och skyfall med ökade dagvattenflöden framöver, är redan ett faktum. De senaste årens extrema väder har gett oss en föraning om vad som kan komma, framför allt i våra städer. Med sina hårdgjorda miljöer av asfalt, sten och betong, kan det resultera i stora problem med översvämningar som följd. Hållbar dagvattenhantering har de senaste 5–10 åren blivit helt dominerande vid planering av nya bebyggelseområden. Vi står även inför utmaningar i hur vi ska anpassa befintlig bebyggelse.

Rena och fördröja
Det handlar om att rena och fördröja vattnet innan det rinner ut i en recipient; alltså en sjö, älv, kanal eller liknande. Det mest optimala är anläggningar som klarar av båda delar. Ett exempel på det är en ny infiltrationsanläggning i Stadshagen som Stockholms stad och Stockholm Vatten och Avfall har byggt, där Forsen haft rollen som byggledare och grön byggledare. Det unika med den här anläggningen är storleken på 800 kvm.

Här renas dagvattnet på ett naturligt sätt, genom biokolsinblandad sand som fångar upp föroreningar från bilar och skräp som kastas på marken. Den fördröjer även dagvattnet som leds till olika fack, som i tur och ordning svämmar över innan det renade vattnet når utloppet i Karlbergskanalen. I botten av facken samlas vattnet upp i ett konstgjort grundvattenmagasin. Anläggningen har förutom den tekniska funktionen även utformats som en generös parkyta med stora planteringar med plats för både umgänge och rekreation.

Oftast har vi dock inte den här sortens ytor att tillgå i stadsrummet. Då gäller det att istället ta tillvara på utrymmet på ett smart och effektivt sätt, exempelvis genom att växtbäddarna för träden byggs som så kallade skelettjordar. Dessa är uppbyggda av stora stenskärv så när regnvattnet leds in i skelettjordarna både renas och fördröjs gatans dagvatten innan det rinner ut i dagvattensystemet.

Växter med rätt förutsättningar
Förutom utmaningen att hitta utrymmen i stadsmiljön finns också specifika tekniska utmaningar som att hitta växter som klarar av både extrem översvämning och torka. I branschen pågår ett stort arbete med att testa och hitta bra växter för den här typen av anläggningar. I Stadshagen valdes växter med stor omsorg och med variation som nyckelord. De växter som inte klarar av den tuffa miljön kan ersättas av en annan växt som trivs bättre på platsen.

Det konstgjorda grundvattenmagasinet som finns i botten av anläggningen är till växternas fördel. Även när det är helt torrt, eller vid lite nederbörd, har växternas rötter tillgång till vatten genom kapillärfukt i filtersanden.

Nya arbetssätt och samarbete
Växter och tekniska lösningar är en del av utmaningen, men en minst lika stor utmaning är hur vi ska arbeta tillsammans på bästa sätt. Den här typen av kombinerade system har inte en traditionell uppdelning mellan gata, park, vatten och avlopp och eftersom de blir mer och mer standard i våra stadsmiljöer behöver vi prioritera nya arbetssätt för hur vi kan samarbeta över teknikområdena. Detta gäller alla inblandade, allt från projektörer, entreprenörer och kommande förvaltare.

Det ska inte bara fungera i teorin, anläggningarna behöver också fungera i praktiken ute i organisationerna. I Forsens olika roller som projekt-, bygg- och projekteringsledare kommer vi jobba aktivt med att belysa vikten av just samarbete, skapa nya rutiner och medvetandegöra samtliga teknikområden i den här typen av projekt.

Stadshagen
Unik infiltrationsanläggning i Stadshagen

Vi använder cookies på den här sajten. Läs mer om cookies och dess användning i vår integritetspolicy: härOK