Q-märkt kryddfabrik i Nyhamnen totalsaneras

Riva ut, renovera och snygga till. Ungefär så var uppdraget när Forsen skulle projekt- och byggleda en mindre ombyggnad av en gammal industrifastighet i Malmö.
– Men den visade sig innehålla en hel del miljöfarliga ämnen. Så det slutade med att vi i princip fick totalsanera hela fastigheten, säger Forsens projektledare.

Kryddfabriken i Malmö är en hundraårig kulturklassad byggnad där man en gång i tiden förpackade kryddor och rostade kaffe. Den ligger i stadsdelen Nyhamnen, som just nu utvecklas från gammalt industriområde till moderna kvarter med kontor och bostäder.

– Vi köpte fastigheten 2016 men har inte använt den tidigare. Nu kommer den dock bra till pass eftersom vi bygger två nya kontorsfastigheter på tomterna intill. Och eftersom det är trånga kvarter är Kryddfabriken perfekt som etableringsytor och utställningslokaler för projektet under byggtiden. När området sedan är färdigbyggt kommer lokalerna hyras ut som kontor, säger Mikael Torstensson, projektutvecklare på Castellum.

Uppdraget att leda ombyggnaden gick till Forsen. Och jobbet växte i takt med att listan på förorenade ämnen växte.
– Vi har hittat miljöfarliga ämnen nästan överallt, säger Forsen. Så vi har fått totalsanera både invändigt och utvändigt. Vi har haft många kontakter med både stadsbyggnadskontoret och miljöförvaltningen men allt har löst sig till det bästa.

Men även bortsett från miljöaspekten stöter man alltid på överraskningar när man bygger om ett så gammalt hus, menar hon.
– Bland annat har en del bärande väggar rivits så vi har behövt stötta upp byggnaden rent konstruktionsmässigt. Det fanns en del ritningar från när huset byggdes men ingen dokumentation av de senaste ombyggnader som har gjorts.

Eftersom Kryddfabrikens exteriör är Q-märkt finns det dessutom regler om vad som får göras, hur det ska göras och vilka material som får användas.
– Och för att få ut de gamla kryddkaren fick vi lyfta upp delar av taket. Så det lilla projektet växte rejält. Men det har varit roligt att få jobba med att bevara en så gammal industribyggnad mitt i ett superdesignat modernt område, säger hon.

– Forsen har skött sig jättebra. Det har varit tungt att stöta på miljögifterna som vi inte kände till från början, men Emma är noggrann och ligger på. Resultatet har också blivit fint, med stora ytor och taklanterniner som ger ett bra ljusinsläpp, säger Mikael Torstensson.

  • Kund: Castellum Öresund AB
  • Forsens uppdrag: Projekt- och projekteringsledning, byggledning, KA
  • Kontakt hos Forsen: Maria Nilsson
  • Genomförandeform: Löpande arbete mot budget, totalentreprenad
  • Genomförandetid: Maj 2019 – juni 2020
  • Omfattning: 2 000 kvm BTA
  • Ort: Malmö

Vi använder cookies på den här sajten. Läs mer om cookies och dess användning i vår integritetspolicy: härOK