Foto: Amneby Forslund Arkitekter AB (ilustration)
Foto: Amneby Forslund Arkitekter AB (ilustration)

Ammarfjället - två hyresfastigheter i Traneberg

När Forsen projektledde bygget av två hyresfastigheter i Traneberg gick allt på räls. Ja, bokstavligen faktiskt.
– Närheten till Bromma flygplats gjorde att vi inte kunde använda den höga kran vi hade planerat för. Så i stället fick vi ta en lägre kran, som åkte på en räls mellan de två huskropparna, säger Forsen.

HSB Stockholm äger sedan tidigare en fastighet med två hus i Traneberg, norr om Stockholms innerstad. I anslutning till dessa fick Forsen i uppdrag att projektleda byggandet av två sexvåningshus med totalt 37 lägenheter, hela vägen fram till inflyttning. Arbetet skedde på delad entreprenad (CM) – något som gör det lättare att hålla tid- och budgetramar.

Fastigheterna ligger nära de befintliga husen och dessutom på ett berg, vilket krävde en hel del sprängningar.

– Säkerheten har haft högsta prioritet – berget ligger nära gångvägen i området. Dessutom visade det sig finnas en tunnel under tomten där vi byggde. Vi kunde därför inte spränga där det var tänkt så vi fick göra en omplanering, säger Forsen.

Ammarfjället, som kvarteret heter, är ett av Stockholms många förtätningsprojekt. Det har funnits få ytor för lagring och leveranserna har enbart kunnat ske på bestämda klockslag.

– Dessutom fick vi lov att stänga av en av de största gatorna i området. Det har därför varit ett logistikmässigt väldigt komplicerat projekt, där vi har haft en nära kommunikation med både de boende och de som jobbar i tunneln. Inför varje sprängning fick vi invänta svar att alla satt säkert.

De två husen ligger på var sin sida om de befintliga fastigheterna med två separat inhägnade områden som får gemensamma leveranser. Forsen byggde också en temporär tågräls för att kunna flytta kranen sträckan på 250 meter mellan husen.

Upptäckten av tunnlarna försenade projektet några månader, men Forsen och HSB Stockholm jobbade ikapp en del av tiden. Och resultatet blev två hus med förstklassiga lägenheter och en fin utsikt över Mälaren.

– Vi har jobbat mycket med detaljerna runt området för att husen ska smälta in och det har vi verkligen lyckats med. Samarbetet med Forsen har också varit bra – vi har jobbat ihop tidigare och det känns alltid tryggt, säger Kristian Gauffin, projektchef på HSB Stockholm.

De två hyresfastigheterna stod färdiga för inflyttning 1 mars 2020 och är certifierade enligt Miljöbyggnad silver.

  • Kund: HSB Stockholm
  • Forsens uppdrag: Projektledning, projekteringsledning, inköp, byggledning
  • Kontakt hos Forsen: Sofia Stendius
  • Genomförandeform: CM (Construction Management)
  • Genomförandetid: Årsskiftet 2019-2020
  • Omfattning: Två hyreshus med 18 + 19 lgh. BTA 3 500 kvm
  • Ort: Stockholm

Vi använder cookies på den här sajten. Läs mer om cookies och dess användning i vår integritetspolicy: härOK