Foto: Krook & Tjäder (illustration)
Foto: Krook & Tjäder (illustration)

Kristianstad: Nytt häkte, säkert, trivsamt och hi-tech

Säkerhet och trivsel.
Det har högsta prioritet när Intea fastigheter AB (publ) bygger ett nytt häkte i Kristianstad. I detta ligger också den stora utmaningen.
– Material och ytor för samvaro ska vara trivsamma, vilket kan vara komplicerat i en tuff miljö där säkerhetskraven är höga, säger Forsens representant.

I centrala Kristianstad börjar ett nytt rättscentrum sakta växa fram. Mitt i stan planeras för både ett polishus med lokaler för Åklagarmyndigheten och en kriminalvårdsbyggnad innehållande ett häkte samt lokaler för frivård och nationella transporttjänsten. Forsen har hösten 2020 genomfört programprojektering och tagit fram förfrågningsunderlag inför vårens upphandling av kriminalvårdsbyggnaden.

– Rättscentrum är ett stort projekt i Kristianstad, som skapar många nya arbetstillfällen. Och kriminalvårdsbyggnaden, som är vårt ansvarsområde, kommer att leva sitt eget liv där inne. Förutom hundra boendeceller för de intagna blir det ett storkök, rastgårdar, besöksrum, förvaringsytor och flera aktivitetsdelar, säger Forsens representant.

Kriminalvårdsbyggnaden kommer att uppföras på det gamla banområdet, som saneras och får flera nya infarter. Målet är att det ska miljöcertifieras enligt Breeam Excellent, som är den näst högsta klassen.

– Även arkitektoniskt kommer det att hålla en hög nivå med runda hörn och detaljer som lyfter helheten.

Rättscentrum byggs på uppdrag av tre samverkande myndigheter: Polismyndigheten, Åklagarmyndigheten och Kriminalvården.

– Det kräver en del samordning med flera entreprenader inom samma fastighet. Och när det börjar byggas kommer det att krävas en hel del logistik eftersom området är trångt.

Det tuffaste reptricket är dock att väga trivsel mot säkerhet.

– Det handlar mycket om att jobba med detaljer och färgsättning. Vi använder mjuka, läkande material som samtidigt klarar en tuff miljö. Ytorna för samvaro måste också vara trivsamma men säkra, både mot rymningar och för personalen. Vi vill dessutom få in så mycket dagsljus som möjligt, men ett häkte är svårt att öppna upp så i stället skapar vi stora innegårdar, säger Forsens representant.

Peter Jacobsson, projektchef på Intea Fastigheter AB (publ), berättar att allt har gått enligt plan hittills men konstaterar också att det blir en komplicerad genomförandefas.

– Det är en högteknologisk byggnad med många säkerhetslösningar, som ska byggas på en tajt arbetsplats med två entreprenader på nära håll. Det förfrågningsunderlag som vi i dagarna har skickat har därför ganska komplicerade utvärderingsprinciper.

  • Kund: INTEA Fastigheter AB (publ)
  • Forsens uppdrag: Projektledning
  • Genomförandeform: Samverkansentreprenad
  • Genomförandetid: 2020-2024
  • Omfattning: Cirka 20 000 kvm
  • Arkitekt: Krook & Tjäder
  • Ort: Kristianstad

Vi använder cookies på den här sajten. Läs mer om cookies och dess användning i vår integritetspolicy: härOK