Solna Strand växer med Grow Hotel

En kraftigt försenad fasad – ändå kunde hotellgästerna flytta in bara några veckor efter ursprungsplanen.

– Alla som jobbat i projektet har varit oerhört engagerade, flexibla och lösningsorienterade för att kringgå de problem som fasadförseringen medförde. Och slutresultatet är ett fantastiskt fint hotell, säger Jens Folkesson, projektchef på Humlegården fastigheter.

Humlegården Fastigheter har flera kontorsfastigheter i Solna strand och såg ett stort behov av ökad service i området. 2016 kom man därför överens med Time Hotel Group om att bygga ett hotell och Forsen fick i uppdrag att svara för projekt-, projekterings- och produktionsledning på delad entreprenad (CM).
– Vi och Forsen har drivit flera CM-projekt tillsammans i området, bland annat Swedbanks prisbelönta huvudkontor och ett nytt parkeringshus. Parallellt med hotellbygget ledde Forsen dessutom uppförandet av Grow Kontor i fastigheten intill, så det blev naturligt att anlita dem även för Grow Hotel, säger Jens Folkesson.

Eftersom projekten drevs samtidigt fanns det en del synergier – projektkontor, arbetsplatsomkostnader (APO), ekonomicontroller och flera andra funktioner var gemensamma för projekten.
– Vi har också kunnat täcka upp för varandra vid behov. Men det har fortfarande varit olika projekt- och produktionsledare för de två syskonprojekten, säger Niklas Häggström, projektledare på Forsen.

Att hotellbygget skulle drivas som ett CM-projekt var ett självklart val, säger han:
– Både tidplanen och budgeten var tajta samtidigt som Humlegården gärna vill vara delaktiga och kunna påverka projektet, även sent i processen. Och då är CM det absolut bästa genomförandeformen.

– Vi tycker det är ett bra upplägg, säger Jens Folkesson. Men det kräver ett väldigt nära samarbete mellan oss, Forsen och de entreprenörer som jobbar i projektet. Och så har det verkligen varit här.

Dessutom blev CM räddningen när monteringen av fasaden – som skulle ta tio veckor – pågick i nästan ett år.
– Vi kunde kasta om delprojekten vilket räddade situationen. Alla kavlade upp ärmarna och jobbade tillsammans för att komma ikapp. Genom en tät dialog där alla drog åt samma håll lyckades vi spara in ungefär fyra månader. Och slutprodukten överträffade alla förväntningar – ett jättefint hotell där våra, operatörens och arkitekternas visioner verkligen förverkligades, säger Jens Folkesson.

Det nio våningar höga hotellet, certifierat enligt Miljöbyggnad Guld, öppnade hösten 2018. Det har 176 rum, gym för gästerna och restaurang.

  • Kund: Humlegården Fastigheter
  • Forsens uppdrag: Projekt-, projekterings- och produktionsledning
  • Kontakt hos Forsen: Niklas Häggström
  • Genomförandeform: CM - Contruction Management
  • Genomförandetid: 2016–2018
  • Omfattning: 176 rum, cirka 7 000 kvm
  • Arkitekter: 3XN (byggnad och exteriör), Note Design Studio (inredning)
  • Ort: Solna

Vi använder cookies på den här sajten. Läs mer om cookies och dess användning i vår integritetspolicy: härOK