Skräddarsytt kontorshus lyfter Råsunda

Ett fjorton våningar högt kontorshus, 700 bostäder, garage med 460 p platser, butik och restaurang. Allt detta ryms på det område som tidigare utgjorde Sveriges nationalarena för fotboll. I mitten av 2018 flyttade den största hyresgästen Telenor in i det nya kontorshuset. Och Forsen har svarat för projekt- och byggledning från start.

När Friends Arena invigdes i Solna gick Råsunda Fotbollsstadion i graven för att lämna plats åt kontor, bostäder och kommunal service. Fastighetsbolaget Fabege anlitade Forsen för att leda bygget av det nya kontorshuset.
– Vi hjälpte till med att ta fram underlag inför uthyrningen och fick sedan uppdraget att leda genomförandet, säger Helena Staaf, projektledare på Forsen.

Produktionen skede i nära samarbete med både kunden, entreprenörerna och inte minst hyresgästen Telenor.

Rent tekniskt var det inga stora utmaningar, även om det krävdes en hel del grundförstärkningar.
– I och med en bra planering från start skapade det en bra förutsättning för projektet, både gällande produktionstidplan och för arbeten som behövdes utföras i området runt omkring. Och det har varit bra eftersom projektet har påverkats av hela kvarteret med vägar, parkeringar och andra fastigheter, säger Stefan Windefalk.

Parallellt med kontorsbygget har Forsen även svarat för projektledningen av ombyggnaden av den gamla fotbollsläktaren till skola, förskola och vårdboende – också på uppdrag av Fabege.
– Det har funnits en del synergier, framför allt i de tidiga skedena, och vi har haft ett gemensamt projektkontor. Det har varit roligt att få driva två så stora projekt tillsammans med Fabege – det är ju en historisk plats under stor omvandling, säger Helena Staaf.

Telenor flyttade in i sina nya lokaler i mitten av 2018. Under våren 2019 sker de sista anpassningarna innan de återstående hyresgästerna flyttar in och hela fastigheten är uthyrd.

– Det här har varit ett exemplariskt projekt hela vägen. En bra organisation som i samverkan med entreprenörer och hyresgäster hanterat förändringarna längs resan på ett väldigt bra sätt. Ett extra plus till alla inblandade hos Forsen är att de i kontakten med hyresgästerna förstod och arbetade för att Fabege skulle få en nöjd kund. Och förutom nöjda hyresgäster blev resultatet även en jättefin kontorsfastighet, säger Stefan Windefalk.

  • Kund: Fabege
  • Forsens uppdrag: Projekt-, projekterings- och byggledning, KA-BPL, ekonomistyrning
  • Kontakt hos Forsen: Helena Staaf
  • Genomförandeform: Totalentreprenad
  • Genomförandetid: 2015 – våren 2019
  • Omfattning: 26 000 kvm BTA
  • Arkitekt: Nyréns Arkitektkontor
  • Ort: Solna

Vi använder cookies på den här sajten. Läs mer om cookies och dess användning i vår integritetspolicy: härOK