Foto: White
Foto: White

Konstmuseum får utbyggnad

Efter många års väntan får Hallands konstmuseum nu sin efterlängtade utbyggnad under projekt- och byggledning av Forsen. Museet blir nästan dubbelt så stort, får en ny park och öppnar upp mot gångstråket längs Nissan.

Hallands konstmuseum genomgår nu sin största renovering någonsin. Och uppdraget att leda arbetet – från idé till färdigställande – har gått till Forsen, som har ramavtal med Halmstads kommun. Målet är att skapa en mötesplats med café, en ny hörsal och rum för utställningar och evenemang.

– Museet uppfördes tidigt på trettiotalet och redan tio år efter invigningen startade diskussionen kring en utbyggnad. Nu blir det tillgängligare och attraktivare för alla, säger Magnus Persson, projektledare på Forsen.

Utöver renovering av den befintliga byggnaden tillkommer en utbyggnad på 1 700 kvm med en ny huvudentré vänd mot staden och parkområdet vid Nissan. I den nya byggnaden planeras för reception, butik och ett café med uteservering med utsikt över vattnet.

En ombyggnad av de två nedre våningarna gör det också möjligt att för första gången samla alla anställda under ett och samma tak. Renoveringen i den äldre bygganden sker varsamt och innefattar energibesparande åtgärder.

– En utmaning är att skapa en ljussättning och en akustik som är flexibel för att klara olika utställningar. Det är också viktigt att tillbyggnaden kopplas ihop med den befintliga museibyggnaden på ett bra sätt, så att de fungerar tillsammans som en enhet, säger Magnus Persson.

Den nya byggnaden rymmer även utställningslokaler, där kraven är höga på ventilation och avfuktning. Lokalerna säkerhetsklassas dessutom enligt kammarkollegiets krav.

– Detta gör det möjligt för museet att låna in konstverk och utställningar från andra museer och kunna visa upp dem för Halmstadborna, vilket är jättekul, säger Jimmy Andersson på Halmstads kommun.

  • Kund: Halmstads kommun, fastighetskontoret
  • Forsens uppdrag: Projektledning och KA
  • Genomförandeform: Totalentreprenad
  • Genomförandetid: Juni 2019
  • Omfattning: Ombyggnad av 2 200 kvm och tillbyggnad med 1 700 kvm
  • Arkitekt: White Arkitekter AB
  • Ort: Halmstad

Vi använder cookies på den här sajten. Läs mer om cookies och dess användning i vår integritetspolicy: härOK