Foto: Erik Juhlin, HSB
Foto: Erik Juhlin, HSB
Foto: Per Myrehed
Foto: Per Myrehed
Foto: Per Myrehed
Foto: Per Myrehed
Foto: Erik Juhlin, HSB
Foto: Erik Juhlin, HSB
Foto: Erik Juhlin, HSB
Foto: Erik Juhlin, HSB
Foto: Erik Juhlin, HSB
Foto: Erik Juhlin, HSB
Foto: Per Myrehed
Foto: Per Myrehed

Hotel Oden - 78 hyreslägenheter mitt i stan

Mitt i bostadsbristens Stockholm har det pågått ett unikt projekt. Hotel Oden har gjorts om till 78 hyreslägenheter – i bästa innerstadsläge. Men det centrala läget innebar även många utmaningar, vilket ställde höga krav på byggledningen.

– Det här är ett komplext projekt med många intressenter att ta hänsyn till. Det är inte så lätt att hantera. Därför ville vi ha projektledare och produktionsledare med lång erfarenhet av liknande projekt, sade Kristian Gauffin, projekt-chef på HSB Stockholm.

När HSB Stockholm köpte Hotel Oden såg man genast fastighetens stora potential – hotellet kunde omvandlas till små bostäder mitt i centrala Stockholm. Det innebär att cirkeln sluts. Fastigheten byggdes nämligen i början av sjuttiotalet för att rymma tjänstebostäder åt medarbetare på bland annat Posten och Sabbatsbergs sjukhus. Men lågkonjunkturen grusade planerna och byggnaden omvandlades i stället till hotell med cirka 140 rum.

Vi ville ha projektledare och produktionsledare med lång erfarenhet av liknande projekt
– Kristian Gauffin, projekt-chef på HSB Stockholm

Nu har hotellet gjort sitt och har blivit bostäder – igen

Nu när omvandlingen är klar finns totalt 78 hyreslägenheter. De flesta ettor och tvåor, men även treor och fyror i etage. Bostäderna erbjuds till HSB:s bosparare.

Fastigheten var dock rejält sliten efter 42 års hotellverksamhet. Därför blåste man ut hela byggnaden och behöll endast de bärande konstruktionerna. Fasaden behölls också, men moderniserades och alla fönster byttes ut. Några lägenheter har balkonger och vissa även terrasser.

Det centrala läget vid Odenplan innebar många utmaningar. Under bygget måste man inte bara ta hänsyn till de boende i intilliggande fastigheter, utan även till den livsmedelsbutik som huserar i byggnadens gatuplan.

Förutom att ta hänsyn till deras verksamhet under byggtiden måste man också göra installationer rakt genom butiken med minsta möjliga störningar. Dessutom passerade dagligen en strid ström resenärer till och från tunnelbanans uppgång bara ett par meter från fastighetens fasad. Dessa fick inte heller störas mer än nödvändigt. Det kräver en byggledning som är lyhörd och duktig på att hantera människor.

  • Kund: HSB Stockholm
  • Forsens uppdrag: Projekterings-, projekt- och byggledning samt upphandling
  • Kontakt hos Forsen: Jan Ahlinder
  • Genomförandeform: Delad entreprenad
  • Genomförandetid: 2014 - 2016
  • Omfattning: 78 st lägenheter
  • Ort: Stockholm

Vi använder cookies på den här sajten. Läs mer om cookies och dess användning i vår integritetspolicy: härOK