Foto: Per Myrehed
Foto: Per Myrehed

Kulturfastighet vid Stureplan – Sperlingens backe

På Sperlingens backe, vid Stureplan, totalrenoverar och återställer Vasakronan en fastighet från 1896 för att möta dagens krav.

Forsen sköter byggledningen när ett kontorshus på Stureplan med antikvariska inslag ska byggas om totalt och anpassas till moderna krav.

Bland annat återställs fasaden. Kring 1950 bilade man av den gamla fasaden och försåg huset med en tidstypisk slätputs och tog bort sex balkonger. Nu återställer man fasaden till ursprungligt skick, som det såg ut 1896 när huset var nytt, och låter bygga sex nya balkonger.

Hela taket ersätts, men så likt den ursprungliga formen som möjligt, och dimensionerat för att klara dagens krav och ge utrymme för behövliga teknikutrymmen.

Plan 4 till 7 kommer att inrymma moderna kontorsutrymmen och plan 2 och 3 Sturehofs kök och restaurang. Plan 1 kommer att inrymma Sturehofs kundtoaltetter, förrådsutrymmen åt restaurangen och teknikutrymmen för fastigheten.

Projektet är digitaliserat och arbetet sker i en 3D-modell med ett komplett digitaliserat ritningsarkiv nåbart från telefoner eller surfplattor ute på arbetsplatsen.

Fastighetens historia

Detta hus byggdes 1933-36 efter ritningar av arkitekt Gustaf Clason (1893-1964). Byggherre var Städernas Allmänna Brandstodsbolag och byggnadsentreprenör Byggnadsfirman Zetterberg AB. I entrén finns väggdekorationer av konstnären Ewald Dahlskog (1894-1950). År 1921 uppställdes på det lilla torget i gatukorsningen en fontän utförd av Carl Eldh.

Kvarteret Sperlingens Backe har sitt namn efter generalmajoren Kaspar Otto Sperling (1596-1655). Sperling bosatte sig 1645 vid den västligaste delen av nuvarande Riddargatan där han uppförde ett av stadsdelens första stenhus. Fastigheten renoverades 1993-94.

Källa: Vasakronan

  • Kund: Vasakronan
  • Forsens uppdrag: Byggledning
  • Kontakt hos Forsen: Louise Landberg
  • Genomförandeform: CM - Construction Management
  • Genomförandetid: Färdigt årskiftet 2022/23
  • Omfattning: 5 000 kvm
  • Arkitekt: Wingårdhs
  • Ort: Stockholm

Vi använder cookies på den här sajten. Läs mer om cookies och dess användning i vår integritetspolicy: härOK