Foto: Karin Hoxter
Foto: Karin Hoxter
Foto: Karin Hoxter
Foto: Karin Hoxter
Foto: Karin Hoxter
Foto: Karin Hoxter
Foto: Karin Hoxter
Foto: Karin Hoxter
Foto: Karin Hoxter
Foto: Karin Hoxter
Foto: Karin Hoxter
Foto: Karin Hoxter
Foto: Koncept för Sabis (illustration).
Smådalarö Gård öppnade återigen för gäster sommaren 2021.
Foto: Koncept för Sabis (illustration).

Smådalarö Gård - ny SPA- och konferensanläggning

Smådalarö Gård, som ägs av Sabis, är sedan länge en populär destination i Stockholms södra skärgård. Nu låter Sabis uppföra en ny tillbyggnad som ska innefatta cirka 60 hotellrum och en unik spaanläggning på 2 000 kvm ute och inne. Forsen driver projektledningen på CM och arbetar även med hållbarhetsstyrning.

I SPA-avdelningen kommer gästerna att kunna njuta av två inomhus- och två utomhuspooler, tre bastur, ett brasrum, en ”skärgårdsoas” samt flertalet behandlingsrum. Till detta byggs även ett gym, en ny lobby, en bar, en större evenemangssal för cirka 150 sittande gäster, ett eventkök och 60 nya hotellrum. De rustar samtidigt upp fasader och fönster på befintliga byggnader.

– Det krävs specialkompetens för att bygga en SPA-avdelning med pooler – det är mycket teknik och installationer som ska på plats. Vi behöver dessutom ta hänsyn till antikvariska krav för den Q-märkta delen och en utmanande logistik, säger Forsen.

– Hållbarhetsstyrningen har bland annat lett till ett nytt bergvärmesystem. Och klimatpåverkan av transporterna har vi minimerat genom att vi kommit överens med en lokal markägare som anlagt en temporär kross för bergmaterial. Materialet kommer att återanvändas i projektet eller lokalt på markägarens marker, berättar Henrik Fridell, fastighetschef Sabis.

Gården ligger i vacker skärgårdsnatur i Haninge och har starka kulturhistoriska värden. Den äldre byggnaden uppfördes år 1810 av kapten Carl Petter Blom. Då bestod gården av stora arealer i Stockholms södra skärgård. I mitten av 1980-talet blev gården upprustad med ny restaurang och hotelldel.

Projektet drivs med ambitionen att uppnå Miljöbyggnad Silver vid eventuellt framtida certifiering.

Forsen sköter, förutom projektledning, även upphandling, produktionsledning, projekteringsledning, hållbarhetsstyrning, ekonomi och installationssamordning. Projektet drivs på CM (Construction Management) vilket ger en större flexibilitet samt tillåter löpande anpassningar och påverkansmöjlighet för en engagerad kund.

Arkitekter är Koncept. Den nya anläggningen togs i bruk sommaren 2021.

Reaterade länkar

  • Kund: Sabis
  • Forsens uppdrag: Projektledning, upphandling, produktionsledning, projekteringsledning, hållbarhetsstyrning, ekonomi och installationssamordning
  • Kontakt hos Forsen: Tor Andersson
  • Genomförandeform: CM - Construction Management
  • Genomförandetid: Klart sommaren 2021
  • Omfattning: Ny tillbyggnad med cirka 60 hotellrum, spaanläggning på 2 000 kvm ute och inne samt renovering befintlig byggnad
  • Arkitekt: Koncept
  • Ort: Stockholm, Dalarö

Vi använder cookies på den här sajten. Läs mer om cookies och dess användning i vår integritetspolicy: härOK