Foto: West Photo, Andy Svensson
Foto: West Photo, Andy Svensson
Foto: West Photo, Andy Svensson
Foto: West Photo, Andy Svensson

K-märkt i Halmstad

För att renovera ett K-märkt hus som stått tomt i 15 år krävs en projektledning som består av lika delar samarbete, nytänkande och kunskap om äldre hantverk.

Det gamla kontorshuset för Nordiska Filt hade haft många ägare och stått tomt i 15 år innan Fem Hjärtan Fastigheter AB tog över, för att göra om det till kontor för Socialförvaltningen i Halmstad. Forsen fick uppdraget att stå för projektledningen.

– Huset var väldigt förfallet invändigt och vi upptäckte rätt snart att det var infekterat av svamp, säger Ulrika Hyll, projektledare hos Forsen.

Byggnaden har därför sanerats och bland annat fått en ny fasad och ett nytt tak. Och renovering av ett kulturmärkt hus innebär att man måste ta hänsyn till många krav och intressen. I detta fall utfördes jobbet i ett tätt samarbete med Kulturmiljö Halland.

– Det roliga med den här typen av projekt är att tänka ut hur man smartast kan behålla äldre hantverk och inte välja de billigaste lösningarna. Det betyder att vi är många som måste lyssna på varandra och dra åt samma håll, säger Ulrika Hyll.

Byggnaden lyfter hela området.
– Ulrika Hyll, projektledare hos Forsen

Renoveringen har skett med stor varsamhet. Det fanns från början krav på att huset skulle få nya spröjsade dörrar och fönster. Även fasaden skulle behålla sin ursprungliga karaktär. Och arkitektens lösning nominerades sommaren 2015 till Halmstads kommuns arkitekturpris.

– Efter renoveringen bidrar byggnaden till lyfta hela området, där ett gammalt anrikt kontorshus nu står omringat av moderna bostadsrätter, säger Ulrika Hyll.

  • Kund: Fem Hjärtan Fastigheter AB
  • Forsens uppdrag: Projektledning, innefattande projekteringsledning, byggledning och kontrollansvar
  • Kontakt hos Forsen: Ulrika Hyll
  • Genomförandeform: Två projekt – fasadrenoveringen som totalentreprenad och invändiga anpassningen som utförandeentreprenad. Upphandlad som delad entreprenad
  • Genomförandetid: Projekteringen för fasadrenoveringen startade våren 2013, projektet slutfördes maj 2014. Projekteringen för den invändiga hyresgästanpassningen startade september 2014 och var klar juni 2015
  • Ort: Halmstad

Vi använder cookies på den här sajten. Läs mer om cookies och dess användning i vår integritetspolicy: härOK