Jimmy kan det här med samhällsfastigheter

Samhällsfastigheter – unika och utmanande projekt

Skolor, barnomsorg, polis- och brandstationer, domstolsbyggnader, fängelser, bad-, sport- och idrottsanläggning, särskilda boenden samt vård och omsorg. Intresset för de här fastigheterna har ökat markant de senaste åren, och jag förstår varför. Det är en trygg och långsiktig investering. Och utifrån mitt perspektiv är de roliga och intressanta att jobba med.

Det här säger Jimmy Karlsson, en av våra projektledare som hanterar det mesta kring den här typen av fastigheter. Här delar han med sig av sina bästa tips för dig som ska bygga nytt eller bygga om.

Jag ramlade in lite av en slump på just det här segmentet, och upptäckte ganska snabbt att det ena projektet är inte det andra likt. Det passade mig perfekt. Kunderna är också tacksamma att jobba för. Flera är så klart kunniga och har kompetens in-house men många behöver en extern resurs som kan hjälpa dem hålla ihop projektet.

Mycket handlar just om samverkan och koordinering. Det är flera aspekter ur ett samhällsperspektiv att ta hänsyn till, och många parter som är involverade i projekten vilket också gör dem tidskrävande. Förutom säkerhet och logistik under både byggtiden och när fastigheten är i drift, har du kommunens, kundens och hyresgästernas speciella behov att tillgodose, läget är ofta centralt vilket kräver finjustering vad gäller leveranser och minimering av störningar. Ofta är delar av fastigheten i bruk. Jag har t.ex. byggt om Kronobergshäktet där 150 platser var i bruk, samtidigt som vi byggde 150 stycken nya. Då får du inte slarva med säkerheten.

Men, det är det som är det intressanta. Varje projekt är unikt och jag trivs i min roll när projektet är både oförutsägbart och varierat. Jag behöver ha, och har, både bred och djup kompetens.

En bra upphandling är dock a och o för att lyckas med samhällsfastigheter. Det gäller att kunden kan ställa krav på rätt sätt och inom ramarna för LOU. Det här hjälper jag många kunder med.

På senare år har också kraven på miljöcertifieringar ökat, vilket jag välkomnar. Att ha med detta tidigt i projektet är en förutsättning för att lyckas med hållbarhetssatsningarna. Även om jag personligen inte certifierar fastigheter krävs en bra projektledare som håller ihop jobbet. Här har jag erfarenhet från bland annat NFC (Nationellt Forensiskt Center) i Linköping, Domstolen i Skövde och en ledningscentral i Örebro.

Vi kan hjälpa våra kunder med hela skedet, från planprocess till inflyttning. Jag har många erfarna kollegor som jobbat med skolor, kulturfastigheter, säkerhetsklassade projekt och vård och omsorg. Forsen har också cirka 40 anläggare med bred kompetens inom flera områden. Kort sagt – vi kan hjälpa dig från ax till limpa.

Hör gärna av dig, så berättar jag mer om hur du kan lyckas med ditt projekt.

Vi använder cookies på den här sajten. Läs mer om cookies och dess användning i vår integritetspolicy: härOK