Foto: Per Myrehed
Magnus kan det där med anläggning
Foto: Per Myrehed

Steget före

Slarva inte i de tidiga skedena, var proaktiv och gör rätt från början. Detta borde förstås vara självklarheter, men det kan inte nog betonas. Att ligga steget före i projektplaneringen, belysa alternativen och alltid ha en plan B är centralt för ett lyckat anläggningsprojekt.

Ett anläggningsprojekt kan vara allt från den minsta lekplatsen till infrastrukturen för hela stadsdelar. Under mina dryga tjugo år i branschen har jag jobbat med de flesta typer av projekt och de har många gemensamma nämnare – men också många skillnader.

För närvarande jobbar jag med ett stort exploateringsprojekt i utkanten av Göteborg. Det blir en helt ny stadsdel, som ska stå klar 2026. Jag projekteringsleder infrastrukturen och för att detta ska bli framgångsrikt krävs en rad saker.

En erfarenhet jag har gjort under åren är hur lätt det är att slarva igenom de tidiga skedena. Och det straffar sig nästan alltid i genomförandeskedet. Därför är det viktigt att vi som projektledare även har god kunskap och erfarenhet från genomförande­skedet för att fånga upp dessa frågor i planeringen.

Det måste finnas en lyhördhet som sträcker sig utanför det egna området
– Magnus Olsson

När du sedan sätter ihop projektgruppen är det viktigt att du säkrar kompetensen inom alla områden, att det finns personer som har kunskaper inom både bygg och anläggning – och att de kan jobba ihop. Det måste finnas en lyhördhet som sträcker sig utanför det egna området om projektet ska bli framgångsrikt. Det får aldrig bli statiskt.

En annan utmaning – i synnerhet i nuläget, där vi har en byggboom i Göteborg och där det är huggsexa om kompetensen – är att rekrytera rätt personer, men också att värna om medarbetarna och arbeta med kontinuerlig kompetensutveckling. Annars är det lätt att kvaliteten blir eftersatt.

Även entreprenadformen påverkas av detta. Om projekten ska drivas på utförandeentreprenad, totalentreprenad, CM eller på annat sätt avgörs förstås i första hand av hur aktiv beställaren vill vara och av gränssnitten mellan olika entreprenader – men också av marknadsläget. När det är brist på entreprenörer är olika former av samverkan ofta att föredra.

Några saker som är viktiga att tänka på för de som driver anläggningsprojekt kan du se i rutan här intill.

Vill du veta mer?

Hör gärna av dig! Du hittar mina kontaktuppgifter här nedanför. Om du vill läsa mer om Forsen Anläggning, klicka här.

Vi använder cookies på den här sajten. Läs mer om cookies och dess användning i vår integritetspolicy: härOK