Malmö Live – Årets Bygge 2016

Samarbete, logistik och planering. De är tre ord som återkommer i beskrivningarna av när Malmö fick sin nya mötesplats Malmö Live.
Efter tre års byggande har hotellet och kongressanläggningen nu öppnat. Och i mars 2016 utsågs det till Årets Bygge i Sverige – samhällsbyggnadssektorns mest prestigefyllda utmärkelse.

Natten till den 2 maj 2015 öppnade Malmö Live portarna för den långa kö av Malmöbor som ville se det nya landmärket inifrån. För Malmö Live är mycket mer än ett vanligt hotell.

– Huset består av både hotell, kongressanläggning och konserthus, och är Malmös tredje högsta byggnad med sina 85 meter över marken. Närheten till Malmö Centralstation bidrar också till att Malmö Live lockar både nationella och internationella besökare, säger Anders Brieditis, affärsenhetschef på Forsen.

160317_0086

Forsen har svarat för biträdande projektledning och byggledning av både hotellet och kongressen. Leif Hernborg och projektledare Emma Olofsson, som bland annat har ansvarat för koordinationen mellan leverantörerna inför inflyttningen, har varit på plats.

– Jag har jobbat nära kunden och bistått med projektledning, inflyttningslogistik och byggledning. Samtidigt har jag haft ett gott samarbete med driften men också med Skanska som varit totalentreprenör, säger Emma.

Forsen har varit vår förlängda arm under hela byggnadstiden..
– Anna Rosén, projektledare på Nordic Property Management

Många utmaningar och smarta lösningar

Som mest har 600 personer arbetat samtidigt med bygget. Så leverans och klockslag måste vara perfekt synkade för de parallella jobben på plats.

Ytterligare en utmaning är att 25-våningshotellet har ett begränsat antal hissar, som skulle användas för att på tre månader transportera allt som krävdes för att hotellet skulle kunna ta emot sina gäster öppningsdatumet.

– Skanska har byggt skalet, sedan fyllde vi inte bara hotellrummen utan också restaurangerna, lobbyn och konferensavdelningen, säger Anders Brieditis.

– Forsen har varit vår förlängda arm under hela byggnadstiden, säger Anna Rosén, projektledare på Nordic Property Management, som står bakom hotellet. De har erfarenhet av hotellbyggen, är duktiga på kalkyler och har stora kunskaper kring inköp. De har därför varit ett stort stöd när vi behövt räkna om kalkylerna vid tillägg och anpassningar av fastigheten. Jag är stolt över att ha varit med och skapat ett nytt landmärke i Malmö.

Fakta om Malmö Live

Malmö Live består av ett konserthus, en kongressanläggning, ett hotell och flera serveringar. Totalt omfattar Malmö Live 56 000 kvadratmeter. Kongressdelen kommer att rymma 1 500 personer, konferens- och mötesdelen rymmer cirka 700 personer, en flexibel sal rymmer 350 personer, konsertsalen välkomnar 1 600 åhörare och hotellet har 444 rum fördelat på 25 våningar.

2016 vann Malmö Live Samhällbyggnadssektorns tävling Årets Bygge, där man tävlade mot de tjugo bästa byggprojekten som slutfördes i Sverige 2015.

  • Kund: Nordic Choice
  • Forsens uppdrag: Byggledning och biträdande projektledning
  • Kontakt hos Forsen: Anders Brieditis
  • Genomförandeform: Hyresgästarbeten, delad utförandeentreprenad
  • Genomförandetid: 2014 – juni 2015
  • Omfattning: 444 hotellrum, kongress, lobby, två restauranger, gym
  • Arkitekt: Schmidt Hammer Lassen och Tengbom (restaurangerna på plan 1, 2 och 25)
  • Ort: Malmö

Vi använder cookies på den här sajten. Läs mer om cookies och dess användning i vår integritetspolicy: härOK