Uppsalagänget springer Blodomloppet

Forsens medarbetare tar Pulsen

All modern forskning visar på tydliga samband mellan sömn, kost och motion kontra stress, ohälsa och sjukdom av många andra slag. Om medarbetarna mår bra, mår företaget bra, och om företaget mår bra kan vi satsa vidare på att våra medarbetare ska må bra. På Forsen vill, och försöker, vi därför jobba långsiktigt med hållbarhet ur ett medarbetarperspektiv. Win-win liksom.

Ett exempel är Virgin Pulse. En app som vi lanserade tidigare i maj. Hälften av Forsens medarbetare har redan laddat ner den. Det tar inte mer än ett par minuter om dagen att använda appen men resultaten kan få riktigt långsiktiga positiva effekter inom områden som t.ex. sömn, relationer, kost, motion, stress och stillasittande.

Tack vare bredden kan användarna individanpassa vilka personliga mål de vill jobba med, utifrån den livsstilsprofil som de inledningsvis fyller i. Och som grädde på moset kan man bli belönad med upp till 1 000 kronor extra som hälsobonus per år, när man uppnår en viss aktivitets- och engagemangsnivå.

Visst, man kan tycka att stegräkning känns mossigt. Men faktum är att gamification gör att det blir roligare att ta trapporna i stället för hissen, att man känner sig mer peppad att släcka sänglampan i tid och att man tar ett extra varv runt kontoret när det surrar till på handleden för att man har suttit still för länge (alla användare har också fått ett aktivitetsarmband). Och helt plötsligt handlar samtalet vid fikapausen om hur man får in den viktiga vardagsmotionen som en naturlig del av livet, vilka övningar man gör vid 5-minuterspausen vid skrivbordet och om vilka goda vanor man börjat med tack vare appen.

Och nej, alla triggas inte av tävling och därför gillar vi att Virgin Pulse i grunden är ett individuellt verktyg med möjlighet till integritet, men där de som vill också kan utmana/utmanas av andra att delta i olika tävlingar. I skrivande stund pågår utmaningar inom såväl ”Tom mailbox när du går hem” och ”Tog du trapporna idag” som ”Stegtävling under arbetsveckan”.

Lyckas vi med detta att få bara några medarbetare (men allra helst många) att uppnå viktiga hälsosamma effekter, ja då har det definitivt lönat sig att ta Pulsen – både för företaget och för individen!

Forskning visar: Hjärnan mår bra när du rör på dig

Den svenske forskaren och läkaren Anders Hansen har i sina studier kunnat visa på att hjärnan är det av kroppens organ som stärks allra mest av att du rör på dig. Fysisk aktivitet gör dig mer kreativ, så mycket som upp till 60 % efter att man varit i rörelse. Fysisk aktivitet föryngrar också hjärnan och gör så att det bildas fler hjärnceller, delar av hjärnan växer och hjärnans åldrande kan bromsas med flera år. Även koncentrationsförmågan och minnet stärks och träning är enormt effektivt när det gäller att förbättra din tolerans mot stress och dämpa aktiviteten i kroppens stressystem.

Hjärnstark – Anders Hansen berättar om hur motion och träning stärker din hjärna.

Vi använder cookies på den här sajten. Läs mer om cookies och dess användning i vår integritetspolicy: härOK