Fredrik Blid - coach för en åttondeklass på Fittjaskolan.

I huvudet på en klasscoach

I våras fick jag frågan om jag ville bli en av Forsens klasscoacher, som är ett samarbete med organisationen My Dream Now. Deras coachprogram hjälper elever bli mer motiverade att jobba mot sina mål och lättare få ett jobb efter studierna.

Jag behövde förstås inte fundera många sekunder innan jag tackade ja. Om jag kan göra så att framtiden blir lite ljusare – om så bara för en enda elev – så är det värt investeringen i tid och engagemang många gånger om.

Vi som är klasscoacher jobbar på företag eller högskolor och träffar våra högstadie- och gymnasieklasser fyra gånger per år. My Dream Now förbereder oss genom att bland annat ge handfasta tips om hur man hanterar en skolklass. Men det brukar tydligen sällan behövas – eleverna tycker oftast det är spännande med ett avbrott och få träffa någon som inte jobbar på skolan.

Själv är jag coach för en åttondeklass på Fittjaskolan strax söder om Stockholm. Vi är fyra personer från olika företag som träffar dem samtidigt. Och första träffen är nu i oktober, vilket ska bli oerhört spännande.

Ett av skälen till att jag anmälde mig är att jag gärna vill berätta om byggbranschen. Här finns ju många jobb – allt från en del hantverksjobb som du kan få direkt efter gymnasiet till mer kvalificerade tjänster som projektör eller projektledare.

Jag är själv också ett exempel på att det finns flera vägar att komma in i branschen. Jag är 40 år och jobbade tio år med helt andra saker innan jag hamnade här. Och idag är jag projektledare med bra inblick i hela kedjan, så jag kan berätta om många av de olika rollerna i fastighetsbranschen. Dessutom jobbar jag faktiskt just nu med ombyggnaden av en stor fastighet i Stockholms innerstad som ska bli en gymnasieskola. Så vem vet, kanske kan jag inspirera någon av mina åttondeklassare att söka sig dit när de gått ut grundskolan?

Men innan dess ska vi träffas två gånger i höst och två gånger i vår, och förhoppningsvis fortsätter det även i nian. Det ska bli roligt att lära känna eleverna – jag återkommer såklart med en rapport när jag har varit där!

Engagera dig i My Dream Now

Vill du hjälpa ungdomar att förstå sina möjligheter i arbetslivet, hitta sin dröm och vägen till spännande jobb? Läs mer på My Dream Nows hemsida. Klicka på länken: My Dream Now

Om Forsens engagemang

Vi inledde vårt samarbete med My Dream Now våren 2017. Läs mer här om hur och varför: Pressrelease om samarbetet

Vi använder cookies på den här sajten. Läs mer om cookies och dess användning i vår integritetspolicy: härOK