Foto: Illustration: Majd S
Färgglatt ska det vara! (Bilden är beskuren).
Foto: Illustration: Majd S

FFW: Hur tänker framtidens byggherrar, ingenjörer och arkitekter?

I stället för att spekulera gick vi direkt till källan, och bad ett gäng tredjeklassare rita framtidens boende. Och om deras visioner slår in går vi en spännande värld till mötes.

Det här blogginlägget är ett utdrag ut vårt magasin FFW – Forsen Forward (Nominerat till Svenska Publishingpriset). Vill du ha ett exemplar, klicka här. Kostnadsfritt så klart. I magasinet kan du läsa spännande intervjuer, bland annat med Bostads- och digitaliseringsminister Peter Eriksson, Emmali Jansson, miljöpartist och ordförande i byggnadsnämnden i Göteborg och 20 barn från Edboskolan i Huddinge. Och lite till.

Lyx, glas och hitech. Det är tre ord som sammanfattar visionerna när Klass 3A på Edboskolan i Trångsund ritade sitt framtida boende. Vi lät Forsens bostadsexpert Pia Krook analysera de 24 teckningarna, för att se om här finns någon trend.

– Det första som slår en är vad de inte har ritat – nämligen bilen. Bara tre av barnen har plats för bil i sitt framtida boende, varav en är en elbil och en annan är en amfibiebil. Detta rimmar rätt bra med verkligheten redan i dag, konstaterar hon.

– Jag projekteringsledde nyligen ett projekt vid Brommaplan i Stockholm där vi utgick från p-normen 0,2 – det vill säga att 20 procent av hushållen ska ha en bilplats. Den generella normen i Stockholm har legat på 0,7.

De tekniska innovationerna är många i tredjeklassarnas drömboenden, inte minst arbetsbesparande uppfinningar. Några tar ut svängarna ytterligare och tror
att husen kommer att kunna flyga.

– Rulltrappor, juicemaskiner och robotar som gör i princip allt är något de önskar sig. Ett av barnen hade ritat en maskin som både städar, lagar mat och tvättar. En hembiträdesrobot, helt enkelt. En egen pool är en självklarhet, och några geografiska begränsningar finns inte – flera av barnen tänker bosätta sig vid Stilla Havet.

– Om vi däremot tittar på arkitekturen så spretar det åt många olika håll. Ungefär som i verkligheten med andra ord, säger Pia Krook.

Här nedan ser du några exempel på hur tredjeklassarna tänker sig framtidens boende.

Tack klass 3A (numera 4) från Edboskolan i Huddinge!

Här är framtidens byggherrar, arkitekter och ingenjörer tillsammans med fröken Catarina Nord (ovan) och Forsens marknadsansvariga, Cajsa Lindgårdh.

Vi använder cookies på den här sajten. Läs mer om cookies och dess användning i vår integritetspolicy: härOK