Foto: Per Myrehed
Foto: Per Myrehed

Relationer i fokus när jag rekryterar

Möt Rikard Sunnerskog, rekryteringsspecialist hos oss på Forsen. Rikard berättar om hantverket rekrytering och hur han lyckas attrahera nya talanger i en bransch av stora pensionsavgångar och alltmer ökande krav från marknaden på utbildning och erfarenhet.

Jag har snart jobbat på Forsen i två år och kommer själv tidigare från konsultbranschen inom rekrytering och har alltid haft bygg- och fastighet som röd tråd. – Varför? Jag tror att det är givet att det blev just samhällsbyggnadsbranschen då jag själv har ett naturligt intresse och ville egentligen bli arkitekt när jag var yngre och har alltid gillat samhällsutveckling. Att det då blev rekrytering känns idag helt rätt då jag får kombinera det bästa av båda världar, samhällsbyggnad och människor. Enligt mig finns inget bättre än en lyckad match mellan oss som arbetsgivare och en kandidat som blir ens kollega. För att nå dit är det viktigt som rekryterare att vara både lyhörd, intresserad och proaktiv gentemot marknad, kandidat och rekryterandechef. Att bygga långsiktiga relationer är både nödvändigt och kul. Särskilt när jag rekryterar i en bransch där kandidaterna ofta är låsta till ett specifikt byggprojekt i ett par års tid som de vill slutföra. Att jag själv jobbar på Forsen gör att jag vet att jag verkligen kan rekommendera min arbetsgivare och ge dig som kandidat den informationen du söker.

I jämförelse med många andra branscher är det viktigt att ta ett djupdyk och ha örat mot rälsen för att förstå kandidatens tidigare jobbtitlar, bolagens karaktär och om de är verksamma inom leverantörs- eller beställarsidan. Vidare är det viktigt med ett starkt arbetsgivarvarumärke och att inte slarva med kandidatupplevelsen. Därför är det lika viktigt för mig att kandidaten som inte fick jobbet har fått en lika bra kandidatupplevelse som den kandidaten som fick jobbet.

Mitt största tips till dig som kandidat är att vara öppen för samtal och knyta kontakt. Även om du inte är intresserad av att byta jobb nu så har du gjort dig själv en tjänst för framtiden. Att ha en uppdaterad LinkedIn-profil underlättar även för dig om du vill bli kontaktad av rätt rekryterare.

/Rikard Sunnerskog, rekryteringsspecialist  

Vi använder cookies på den här sajten. Läs mer om cookies och dess användning i vår integritetspolicy: härOK