Foto: My Dream Now
Bilden är tagen på en annan skola, än den Fredrik skriver om.
Foto: My Dream Now

Rörigt, öppet och positivt i klass 8 C

Vad har jag gett mig in på? Sådana funderingar hade jag efter mitt första besök som coach för klass 8C i Fittjaskolan – det vet ni som läste mitt förra inlägg i den här bloggen.

Men glöm det! Redan vid andra besöket har vi fyra klasscoacher fått en bra kontakt med ungdomarna, som bjuder på sig själva och verkligen tycker det är kul att vi är där.

Temat för den här träffen var hur man gör för att få ett jobb. Och vi klasscoacher var väl förberedda – vi träffades uppe hos oss på Forsen där vi tillsammans lade upp ett program, som utgick från det material vi fått från My Dream Now. Vi fyra kommer från helt olika branscher och kompletterar varandra bra. Det är jag, Josefina från Fortum Värme, Thomas från Crane Currnency och Cissi från KPMG. De två sistnämnda coachade klassen redan i våras så de har varit ett bra stöd för oss andra.

Varje besök varar i två timmar som vi delar upp mellan oss coacher, även om vi förstås går in och hjälper varandra. Den här gången gick vi igenom de olika processerna när man söker ett jobb: hur du skriver ett personligt brev och ett CV, hur du tar kontakt med en arbetsgivare etc. En del av detta kan vara ganska främmande för högstadieelever men vi betonade att det viktigaste är rätt attityd och rätt inställning.

Det är viktigt att de får göra övningar också, annars är risken stor att de tröttnar. Så vi tränade rollspel med intervjusituationer och höll några gruppövningar där de fick välja vilka jobbsökande aktiviteter som de tyckte låg närmast dem själva. Vi diskuterade också vilka tänkbara kontakter de har i sin närhet och som kan leda till ett jobb. Hur är det med föräldrarnas vänner? Kanske någon förälder i fotbollslaget? Målet var att de skulle förstå att alla relationer kan utvecklas till en potentiell jobbkontakt.

Det är alltid en varm och positiv jargong
– Fredrik Blid

Det är lögn att påstå att det är ”tyst i klassen” när vi är där och coachar. Men ungdomarna är öppna och glada, och även när det är rörigt och stökigt är det alltid en varm och positiv jargong.

Så jag ser redan fram emot nästa besök någon gång i februari-mars. Då får eleverna redovisa sin hemuppgift: att tänka ut ett sommarjobb som de skulle kunna söka och få. Och vi coacher kommer att träffas innan dess på samma sätt som nu, för att sätta ihop två intressanta timmar som kanske, kanske kan leda till ett några av ungdomarna har lättare att få ett jobb i framtiden.

Läs mer om min roll som klasscoach här!

Fredriks tidigare blogginlägg

Vi använder cookies på den här sajten. Läs mer om cookies och dess användning i vår integritetspolicy: härOK