Fredrik jobbar med eleverna på Fittjaskolan

Tuff start som gav mersmak

Ibland blir det mesta fel från början… Men tack vare Jonas Bygdesson, grundare av My Dream Now, lämnade jag klass 8 C i Fittjaskolan med mersmak efter mitt första besök som en av Forsens klasscoacher.

Vi var fyra klasscoacher som tillsammans skulle träffa åttondeklassarna en fredageftermiddag i oktober. För två av oss var det första gången medan de andra två hade varit där tidigare. Dessvärre tvingades just de två lämna återbud, vilket var lite småjobbigt för oss som var kvar. Att det dessutom var fredag eftermiddag och de flesta eleverna såg fram emot helgen gjorde det inte enklare. Vad hade jag gett mig in på egentligen?

Men organisationens grundare Jonas Bygdesson var räddaren i nöden. Han avbokade sina andra åtaganden, åkte i ilfart till Fittja och kom fram precis innan vi skulle börja.

Efter en kortare presentationsrunda, där vi berättade vilka vi var och jobbar med och alla elever fick presentera sig, så drog vi igång. Programmet för träffen var väl förberett av My Dream Now och innehöll flera övningar. Bland annat delade vi in klassen i mindre grupper och körde några gemensamma övningar för att visa vilka många olika typer av arbeten det finns. Ofta är framtidsutsikterna bättre än eleverna tror – inte minst i byggbranschen.

För att illustrera detta tog vi ett Ballerinakex och diskuterade vilka typer av jobb som behövs för att du ska få ditt kexpaket i handen – från bonden som skördat vetet fram till personen som sitter i butikens kassa. Jag tror att flera av eleverna fick en aha-upplevelse här!

Så till sist gick det ju riktigt bra, även om jag var ganska trött när jag satt på tunnelbanan hem. Och jag ser redan fram mot nästa möte – det är superkul att jag får träffa dem minst tre gånger till, får chansen att lära känna dem och kan prata direkt till dem. Jag ska också fixa ett studiebesök på gymnasieskolan som Forsen bygger på Kungsholmen i Stockholm. Kanske kan det inspirera någon att tycka det är värt att plugga vidare eller söka sig till vår bransch. Det vore fantastiskt!

Läs mer om min roll som klasscoach här!

Fredrik Blid

Engagera dig i My Dream Now

Vill du hjälpa ungdomar att förstå sina möjligheter i arbetslivet, hitta sin dröm och vägen till spännande jobb? Läs mer på My Dream Nows hemsida. Klicka på länken: My Dream Now.

Om Forsens engagemang

Vi inledde vårt samarbete med My Dream Now våren 2017. Läs mer här om hur och varför: Pressrelease om samarbetet.

Vi använder cookies på den här sajten. Läs mer om cookies och dess användning i vår integritetspolicy: härOK