Lotta, en av våra klasscoacher 2020/21

Lotta tips till ungdomarna: var inte rädda för att sikta högt!

Forsen samarbetar, sedan 2017, med My Dream Now. Varje år får fyra medarbetare ansöka om att få vara klasscoacher. Lotta Saadieh, en erfaren projektledare, är en av de som ska inspirera våra ungdomar under läsåret 2020/21. Här berättar hon om sin roll så här långt.

Jag har under hösten träffat klass 9C i Järvaskolan och klass 8, grupp 4 i Fittjaskolan. I åk 9 i Järvaskolan pratade vi om att söka utbildning – och i 8:an på Fittjaskolan pratade vi om hur ett jobb leder till ett annat.

Jag tror det är värdefullt att berätta för ungdomarna vad man själv gått igenom, och att peppa och berätta att det inte är så svårt, att alla är bra på någonting, man måste bara hitta rätt.

I niondeklassen berättade jag därför om mina egna erfarenheter. Jag hade ingen aning om vad jag ville bli i deras ålder men halkade in på ett bananskal på en utbildning för ”Architectural Engineering” i USA, och på den vägen är det. Nu har jag varit många år i branschen.

Det finns alltid en "Plan B"

Jag berättade också om mina söner. En av dem hade inte ett jobb, och det fanns inga jobb pga. covid-19. Antagningspoängen på utbildningarna gick upp så pass mycket att han inte kom in, och högskoleproven ställdes in. Då sökte han alla utbildningar han kunde och kom till slut in på Tekniskt basår– med garanterad plats på Civilingenjörsutbildningen för Data och programmering i Uppsala.

Min andra son ville inte sitta bakom en skolbänk, utan gör nu värnplikten. Han blev inte antagen vid första mönstringen, men gav sig inte och sökte igen. Nu ska han bli säkerhetssoldat vid luftstridsskolan i Uppsala och lär sig en massa saker.

Allt löser sig till slut, det finns många sätt att hitta sin väg.

Digitala träffar med eleverna

I klass 8 på Fittjaskolan pratade vi om hur ett jobb kan leda till ett annat. Jag berättade att jag haft massor av jobb och jag lärt mig något på alla,

Vanligtvis träffar vi ungdomarna fyra gånger per år, IRL, på skolan. Nu kör vi allt digitalt. Det fungerar bra men tyvärr blir det mycket monolog – de frågar inte så mycket. Det var lättare när vi var på plats. Det är en utmaning, men jag försöker såklart få till en dialog och avslutar alltid med att säga att vi finns på appen om dom har funderingar.

Länk till My Dream Now:s app finns här.

Sikta högt så får du roligt på jobbet

Försöker också alltid avsluta med en liten ”predikan” – försök hitta ett arbete ni trivs med för ni ska hålla på åtta timmar om dagen, fem dagar i veckan i många år… Om ni anstränger er nu i några år så blir det så mycket roligare att gå till jobbet sedan.

Och tänk på att i Sverige är utbildning gratis! Vem som helst kan utbilda sig till vad som helst. Var inte rädda för att sikta högt!

/Lotta

Vi använder cookies på den här sajten. Läs mer om cookies och dess användning i vår integritetspolicy: härOK