19.05.06
Transparens A och O vid stora samordningsprojekt
Lyssna, kommunicera och var så transparent som det bara går! Det är A och O när vi samordnar stora stadsutvecklingsprojekt. Vi är spindeln i nätet, som förser alla parter med ett beslutsunderlag och ser till att alla strävar mot gemensamt mål.
En grundläggande förutsättning för att ett stadsutvecklingsprojekt ska fungera är att samtliga inblandade parter förstår vikten av att samarbeta kring ett gemensamt mål. Annars är risken stor för onödigt dubbelarbete, otydliga gränsdragningar och diskussioner om vem som borde ta ansvar för vad. Vi har ju alla ett gemensamt intresse att driva projektet i mål på bästa sätt.
Vi har haft den rollen i flera stora projekt – bland annat Kongahälla i Kungälv, Kvibergsstaden i Göteborg och Kolla Parkstad i Kungsbacka, för att bara nämna ett fåtal. I vissa fall är kommunen uppdragsgivare men ofta är det byggherrarna själva som bildar ett gemensamt konsortium eller bolag, med en genomförandeplan som Forsen driver.
Som byggherresamordnare samordnar vi entreprenader, logistik, infrastruktur, myndighetskontakter etc. I annat fall skulle varje byggherre behöva ha varsin egen organisation, vilket är både dyrt och opraktiskt, och som bäddat för dubbelarbete och motsättningar.
Ett måste vid stadsutvecklingsprojekt som involverar flera byggherrar är tillit och förtroende för varandras välvilja. Det första vi gör är därför att lyssna noga på samtliga parters behov i projektet för att kunna tillgodose dessa på bästa sätt. Och det finns ingen standardlösning. I vissa projekt tar vi fram allt från detaljplaner till bygghandlingar medan vi i andra fall mer fungerar som en facilitator, som ser till att gruppen alltid arbetar mot gemensamma mål.
Som ansvarig samordnare är det sedan vår uppgift att ta fram allt relevant underlag och kommunicera den till samtliga parter – transparens är A och O.
Det största misstaget vi kan göra är att hålla inne med information för att vi personligen anser att den är irrelevant – den kan ju vara avgörande för resten av gruppen. En annan risk är att någon part i gruppen slutar dela med sig av information. Då krävs det många enskilda samtal med parterna för att återuppbygga förtroendet till varandra.
Vi jobbar ofta i miljardprojekt med stora byggherrar som alltid behöver rätt beslutsunderlag. Vi måste därför hela tiden ligga steget före och vara proaktiva. Om det fattas felaktiga beslut på grund av ett dåligt underlag är det ju faktiskt vårt fel.
Den här texten har tidigare varit publicerad i Fastighetsvärlden (april, 2019).