Daniel och Niklas berättar vad som händer på Sergels torg.
Säkerheten först.
Daniel pekar ut området som berörs. Rätt omfattande!
Åhléns tillfälliga skärmtak håller vattnet borta under byggtiden.
Här förbereds groparna för de kommande träden. Trevligt med grönt.
Obelisken, som heter Kristall vertikal accent, ska renoveras i höst. Glasbit för glasbit. Och den 30 april fylldes fontänen återigen med vatten. Lagom till Kungens 70-årsdag.
Minsann!
Bra utsikt från projektkontoret. Full koll, helt enkelt.
Här kommer spårvägen att ha sin ändstation, vända och sedan åka tillbaka till Djurgården. Till vänster Stockholm Continental.

Vad händer egentligen på Sergels torg?

Att åka bil genom Stockholms innnerstad är just nu lättare sagt än gjort. Kring Sergels torg avlöser hänvisningsskyltarna varandra tätt. Bara bussar får trafikera Klarabergsgatan. Det beror på att Trafikkontoret renoverar vägen mellan Centralstationen och NK, gärna på natten.

Det blåser kallt, fast solen skiner, utanför Åhléns på Klarabergsgatan när jag besöker mina kollegor Daniel Herrmann och Niklas Andersson. De jobbar som delprojektledare och byggledare när staden renoverar Sergels torg och hela Klarabergsgatan från Klarabergsviadukten till NK.

Det är mycket att hålla reda på i myllret kring Sergels torg. Ett av Daniels uppdrag är att patrullera området för att se till att skyltningen fungerar, både till butikerna men också för synsvaga, att byggstaket och hänvisningar står på rätt ställe, att tillfälliga busshållplatser kan nås av alla och att hantera klagomål från näringsidkare.

– Vi måste ta hänsyn till omgivningen, i synnerhet näringslivet men också biltrafiken, leveranser och kollektivtrafiken. Vi ska helt enkel se till att minimera alla störningar, berättar Daniel, som är delprojektledare för vissa delar. Därför jobbar vi gärna på natten. Då är butikerna stängda och störs inte av bygget.

Daniel bloggen
Daniel har jobbat med uppdrag för staden sedan 2003. Bland annat med Lindhagensplan, Hornsbergs strand, cykelbanor och parker.

Renoveringen av Klarabergsgatan pågår i sex år

Hela gatan är en brokonstruktion från 60-talet som nu behöver renoveras. Det läcker på vissa ställen så hela ytskiktet måste bytas ut. Man river upp gatan, går ner till befintlig konstruktion, lagar den, lägger nytt tätskikt och bygger upp gatan igen. Och SL förbereder för en förlängning av spårvägen från Hamngatan och vidare längs Klarabergsgatan.

Under konstruktionen och kring hela sträckan finns kontor, p-garage, restauranger och framförallt butiker som inte vill störas under byggtiden. Butikerna omsätter fem miljarder per år, så det är viktigt att minimera störningarna.

– Kommunikation är jätteviktigt i ett sånt här projekt, säger Daniel. Alla måste veta vad som sker och när. Det kan exempelvis vara bra att informera banken att det inte är ett bankrån som pågår, utan vi som bilar betong framför fastigheten.

Vatten, stan är full av vatten…

Niklas är projekteringsledare för en ny undercentral och byggledare för markvärmen.

– Vi lägger ner plastslang i hela gatan samt gång- och cykelbanor, för att hålla snö- och isfritt under vintern. Totalt lägger man ner 6,7 mil markvärmeslang som förses med vatten från fyra undercentraler varav en helt ny under Pizza Hut på Klarabergsgatan, berättar Niklas.

Niklas bloggen
”Det är kul att jobba med kända stora projekt.” Niklas har jobbat med Slussen, Citybanan och Söderledstunneln.

Vatten är över huvud taget en faktor att ta hänsyn till under byggtiden. Förutom regn och snö så vattenblästrar man för att få bort gammal betong och kunna gjuta ny. Stora mängder vatten används och en det finns en kille som jobbar heltid med att hålla koll på vattnet. Hemköp under Åhléns och NK:s pappersavdelning (!) har mattor i taket för att inte få in läckage.

Flera utmaningar än trafikomläggningar

Alla cityprojekt har sina egna utmaningar. Runt Sergels torg måste trafiken dirigeras om, men det är vardagsmat för våra projektledare. Som lök på laxen pågår även andra projekt i området, ex. Gallerian och Continental, som alla tävlar om utrymmet. Även event såsom Eurovision, julhandeln på Sergels torg och fotbollsfans som vill bada i fontänen kan påverka projektet och skapa förseningar eller vara en säkerhetsrisk. Då är samarbetet med Polisen viktigt.

Efter det här besöket inser man nog att en försenad hemfärd en sen kväll är ett mindre problem. Och planerar du ett dopp i fontänen, tänk om. Det finns bättre ställen att doppa fötterna på. Just nu i alla fall.

Vill du se Daniel och Niklas berätta live vad som händer, kolla här

Lite mer fakta

  • Beställare och övergripande projektansvar: Trafikkontoret
  • Omfattning: Klarabergsgatan, Sergels torg och Hamngatan fram till NK
  • Investering: 1,5 miljarder
  • Tidplan: 2012-2018
  • Huvudentreprenör tätskikt: Skanska

Vi använder cookies på den här sajten. Läs mer om cookies och dess användning i vår integritetspolicy: härOK