Foto: Per Myrehed
Caroline, vår HR-chef, är stolt och glad över utmärkelsen. Här berättar hon om hur man blir ett GPTW.
Foto: Per Myrehed
Foto: Forsen
Förväntansfulla kollegor inför GPTW-galan!
Foto: Forsen
Foto: Forsen
På plats på Cirkus - spänd förväntan!
Foto: Forsen
Foto: Forsen
Stolta och glada över resultatet!
Foto: Forsen
Foto: Forsen
En till plakett att vara stolt över på kontoret
Foto: Forsen
Foto: Forsen
Glöm inte fira!
Foto: Forsen
Foto: Forsen
Marknad (Cajsa Lindgårdh) och HR (Caroline Redare) jobbar tight ihop
Foto: Forsen

Vi kan inte vara bäst på allt vi gör, men vi vill vara bäst på det som är viktigt!

I onsdags kväll utsåg Great Place to Work Institute Sveriges Bästa Arbetsplatser 2016 och Forsen finns för andra året i rad med på listan bland medelstora företag – i år på plats 12. Idag, fortfarande glädjerusig, fick jag frågan från en bekant: ”Vad är det ni gör, som gör att ni kniper en plats på listan?”

För mig handlar det uteslutande om människorna som väljer att arbeta på Forsen och hur vi dagligen påverkar varandras arbetsplatskultur och arbetsmiljö. Det är alla vi 172 som tillsammans ansvarar för att vi är och förblir en av Sveriges Bästa Arbetsplatser.

Backar vi ännu ett steg så handlar det så klart om att vi har verktyg och processer som gör att vi på ett engagerande och träffsäkert sätt lyckas förmedla vårt hur/vad/varför, på ett ärligt sätt till rätt personer. Därför har vi t.ex. valt att sköta all rekrytering in-house, framför allt med hjälp av tips från våra medarbetare, som är de som bäst vet vilka förmågor, egenskaper och beteenden som våra beställare uppskattar och som vi själva värdesätter.

Som en av våra chefer sa vid något tillfälle: ”När jag intervjuar en eventuell blivande medarbetare så tänker jag alltid: Är det här någon som jag kan tänka mig att dela rum med på nästa konferens? Och som jag skulle känna mig stolt över att ha med mig i ett möte med kunden?”

Respekt och omtanke om individen

Något som sitter djupt rotat i vår kultur är respekt för, och omtanke om, individen. Det är till exempel viktigt för oss att våra medarbetare ska känna sig uppskattade när det går bra på jobbet i form av vinstdelning, men också trygghet när det händer saker i livet som gör att arbetet blir sekundärt. Vårt förmånspaket innehåller bl.a. ett heltäckande försäkringsupplägg med privat sjukvård, finansiell trygghet vid sjukskrivning och en möjlighet till löpande pensionsrådgivning. Att våra ledare sen har ett stort ansvar i att medarbetarna känner sig sedda och lyssnade till, är något som vi också verkligen löpande har högst upp på agendan.

”En av de saker som jag upplever som bäst med Forsen är att vi ser varandra, bekräftar varandra och tillåts vara egna individer. Både våra affärsenhetschefer, och inte bara ens närmaste chef, tar sig verkligen tid att se och måna om de anställda. Det är tydligt att det är viktigt för dem att höra och se till att allt är bra, såväl med trivsel som med arbetsuppgifter. Det bidrar till att jag känner mig sedd och värdefull och kan jobba på med en känsla av ett stort stöd i ryggen.” /Medarbetare

Något som sitter djupt rotat i vår kultur är respekt för, och omtanke om, individen
– Caroline Redare, HR-chef

"Frihet under ansvar" men ingen floskel

Sen kan jag inte avhålla mig från att ändå använda en floskel – frihet under ansvar. När jag bad några medarbetare försöka sätta fingret på vad det är som är Forsens styrkor, använde i princip samtliga just begreppet frihet under ansvar. Sen beskriver dom det på lite olika sätt, vilket jag bara tycker förstärker själva innebörden av begreppet. Det är just det som vi vill att det ska handla om, att varje medarbetare känner sig fri att välja hur de dagligen agerar i relation till det ansvar som de förhoppningsvis fått förtydligat för sig från en kollega, en beställare, en chef osv.

”Frihet under ansvar PÅ RIKTIGT! Många företag slänger sig med de orden men i verkligheten ges inte den frihet som utlovas. Så är det inte på Forsen. Jag lägger upp mina dagar precis som jag vill så länge mina beställare är nöjda (och de bryr sig vanligtvis inte om var eller vilken tid på dygnet jag arbetar bortsett möten). Den här flexibiliteten gör att jag kan få en bra balans mellan arbete och privatliv, speciellt eftersom jag är småbarnsförälder. Ibland känns det faktiskt som att jag är egenföretagare i mina projekt med skillnaden att jag samtidigt har möjlighet att träffa härliga kollegor och slipper det merarbete/risk etc. som egenföretagande bär med sig.” /Medarbetare

Bra för medarbetarna och bra för Forsen

Forsen är troligtvis inte rätt för alla, men vi behöver vara bra – och i rådande högkonjunktur gärna till och med bäst – på att nå fram till blivande och nuvarande medarbetare, med vad som är vår unicitet. Win-win liksom…

Great Place To Works motivering

Projekt och byggledningsbolaget där det blomstrar kärlek mellan marknad och HR. Där det finns en stark kamratanda och där alla på bolaget välkomnas i gemenskap. Det är med glädje vi presenterar Forsen som en av Sveriges Bästa Arbetsplatser!

Jag berättar gärna mer

Hör gärna av dig om du vill veta hur man blir ett GPTW – Great Place To Work. Eller anmäl dig gärna till personalvetardagarna 6-7 april där jag är en av talarna.

Från programmet: Caroline har under sin tid på Forsen, utöver att implementera ett talent managementsystem, även bl.a. hunnit placera Forsen högt upp på listor över Sveriges bästa arbetsplatser samt säkerställt en integration av två bolag.

Vi använder cookies på den här sajten. Läs mer om cookies och dess användning i vår integritetspolicy: härOK