Foto: Per Myrehed
Foto: Per Myrehed

Industri - när maskinerna får styra

Maskinen är viktigare än människan.
Jodå, du läste rätt. När vi bygger industrifastigheter är det maskinerna som styr. Och det ställer i sin tur alldeles särskilda krav på oss som leder projektet.

Utmärkande för en industribyggnad är att den innehåller någon form av maskin, som förädlar råvaror och tillverkar en produkt. Och till skillnad från när vi bygger bostäder eller skolor så är det maskinen som styr hur huset ska formas – grundläggning, elinstallationer, gångvägar med mera.

Detta sker dessutom ofta under stor tidspress, eftersom varje dag som projektet försenas innebär stora förluster.

Den enskilt viktigaste framgångsfaktorn är därför att ha ett tätt samarbete med maskintillverkaren redan i de tidiga skedena. Då kan både vi som bygger huset och maskinkonstruktören löpande justera ritningarna i stället för att försöka skarva ihop dem på slutet – något som kan resultera i både förseningar och ökade kostnader.

Samtidigt får vi självklart inte glömma att ha en dialog med de som jobbar i verksamheten – inte minst vid ombyggnadsprojekt eftersom de som arbetar där varje dag kan se förbättringsmöjligheter bättre än någon annan.

En annan viktig hänsyn är Arbetsmiljöverkets föreskrifter för exempelvis räcken, höjder, gångvägar och brandskydd. Maskinkonstruktören lyder under andra regelverk än byggherren, så även här krävs ett nära samarbete och en stor tydlighet från oss som leder projektet.

Vi på Forsen har en lång erfarenhet av att arbeta med industriprojekt och har lärt oss vikten av ett nära samarbete, dagliga avstämningar och ett löpande informationsflöde. Våra specialister säkrar att vi efterlever höga arbetsmiljökrav och vi är vana vid att arbeta med tajta tidplaner.

Framför allt är vi inga skrivbordsmänniskor – vi har praktisk erfarenhet av industriprojekt ute på fältet, där vi har lärt oss vad som fungerar och vad som inte gör det.

Vi använder cookies på den här sajten. Läs mer om cookies och dess användning i vår integritetspolicy: härOK